Skons historia

Den äldsta skon som man har hittat i världen är ungefär 5500 år gammal. Den hittades i en grotta i Armenien och är gjord av läder. Skon såg mer ut som en sandal och därför kan man säga att sandaler är skons moder och den första skomodellen i världen. Sedan dess har skor utvecklas och idag finns det skor som man knappt kunde drömma om förr.

Image

Idag är högerskor och vänsterskor likadana, något de inte var förr. På medeltiden var skorna olika för att man bättre skulle kunna skilja på vilka som var för höger fot och vilka som var för vänster fot. Dock var damskor likadana från och med 1500-talet.

Ett par skor på 44 timmar

Om man var en skomakare på 1600-talet kunde man lägga ungefär 44 timmar på att skapa ett par stövlar. Ett par skor som tar 44 timmar att göra idag kan förmodligen inte ens användas som ett par skor då de är så dyrbara. Det var först under 1800-talet som man kunde tillverka skor med maskin och då tog det ungefär “bara” 1 timme och 45 minter.

I Sverige under 1800-talet var skoindustrin i tillväxt och på 1930-talet fanns det så mycket som 322 skobutiker i landet. Det är stor skillnad mot idag då det finns väldigt få skofabriker idag, och de som finns tillverkar yrkesskor. Det betyder att nästan alla de skor som finns i Sverige har gjorts i något annat land. Det är dock inget negativt då många skoföretag är medvetna om rättigheterna hos de anställda och klimatfrågan.

Image